„Fulgerul” BOLT a pierdut titlul mondial la 100 m. „Startul ‘m-a ucis’!”. Americanul Justin Gatlin dă lovitura carierei în noaptea lui Usain: victorie la 35 de ani. Finala CM Londra a fost ultima cursă individuală pentru jamaican

  • Publicat:
  • Actualizat:

UPDATE 23:50 „Fulgerul” BOLT pierde titlul mondial la 100 m, în finala CM Londra. Americanul Justin Gatlin dă lovitura carierei: câștigă cel mai important tilu al carierei, în 9,92 secunde, cu o cursă „a la Bolt”. Lumea se uita la Coleman, care a dus trena, în fața lui Bolt, iar de pe culoarul 8, cel mai hulit sprinter din finala mondială recuperează coroana celor mai rapizi oameni de pe planetă, după 12 ani de la ultimul triumf. Gatlin a câștigat pe ultimii pași, dar fără a avea nevoie de fotofiniș! Usain Bolt prinde ultima treaptă a podiumului – are bronz, cu 9,95 secunde. Coleman completează dubla americană – argint, cu 9,94 secunde.

Bolt. visa să încheie neînvins proba supremă. „Imbatabil și de neoprit” – cum a mărturisit că i-ar fi plăcut să fie titlul publicațiilor de a doua zi. A intrat în arenă foarte degajat și, în pur stil „Bolt Show”, a intrat în jocul mascotei. Un high-five inedit. S-a uitat din nou grijuliu la blockstarturi, le-a așezat. Dar a pierdut. Și, acum, așa arată lista rezultatelor din cariera lui Bolt: nu l-a învins nimeni din 2008 până în 2016, decât o reacție mult prea grăbită la un start din 2011, până în 2017, la Londra, unde Usain a fost învins de doi americani în finală. Și a pierdut, în plus, și semifinala în fața lui Coleman.

9,95 era cel mai bun timp în sezon pentru Gatlin.

9,76 – personal best-ul lui Gatlin.

Primele reacții: „Startul m-a ‘ucis’!”

Deși am eu câștigat, este un moment extrem de important pentru Usain. A realizat enorm pentru acest sport!„, a declarat Justin Gatlin, la final de cursă. Tratat cu răceală de fanii englezi pe durata ambelor zile de concurs, Gatlin a fost omul numărul doi al serii. Bolt a făcut tur de onoare, a smuls aplauze și a atras mai multe microfoane spre el. „Am blocat huiduielile de-a lungul etapelor și am rămas concentrat. Am fpcut ceea ce trebuia să fac. oamenii care mă iubesc sunt aici și mă încurajează, iar alții o fac de acasă. M-am gândit la ce aș putea face în cazul în care voi câștiga, dar nu am făcut nimic din ceea ce plănuisem. Este ultima cursă a lui Bolt. Am avut multe victorii, dar și multe înfrângeri de-a lungul anilor. Este o seară mare. Suntem rivali pe pistă, dar la vestiare râdem și ne simțim bine. La final, primul lucru pe care l-a făcut a fost să mă felicite și să îmi spună că nu meritam acele huiduieli, Este un model„, a mai spus Gatlin pentru BBC.

A fost minunat! Știam că (n.r. fanii) vor veni și mă vor susține. Regret doar că nu am putut să câștig. Startul m-a ‘ucis’. În mod normal, devin mai bun de la o rundă la alta, dar de data asta nu s-a mai întâmplat acest lucru. Este motivul pentru care am pierdut„, și-a explicat imediat eșecul Usain Bolt, pentru BBC. Jamaicanul s-a plâns încă de la finalul seriilor de calitatea block-starturilor.

Cel mai popular atlet al ultimilor ani nu a uitat să le mulțumească celor care au umplut până la refuz tribunele arenei. Susținerea publicului a fost excepțională. Au stat alături de mine, m-au împins de la spate și apreciez asta„, a transmis Bolt în același interviu, admițând totodată că a fost o zi specială.  „Au fost emoții, suișuri și coborâșuri, a fost stres, dar – așa cum am tot repetat-o – mi-am spus că este un Campionat ca oricare altul. Am fost motivat să dau tot ce am mai bun„, a spus Bolt la capătul ultimei curse individuale a carierei.


UPDATE 21:30 Coleman câștigă primul duel cu Usain Bolt, dar cei doi super-eroi ai cursei de o sută de metri merg împreună în marea finală, unde vor disputa un act doi al acestui duel direct. Așa cum era de așteptat, semifinala a treia a fost cea mai tare dintre cele trei: 9,97 – timpul lui Coleman, 9,98 cel al lui Bolt. Cei doi rivali au fost singurii sprinteri care au alergat sub zece secunde în semifinală.

Vedem, așadar, două dueluri ale lui Bolt cu sprinterul care dă timpul de reper stagional într-o zi, mai mult decât avusese jamaicanul în ultimii cinci ani! Bolt a pierdut o dată astăzi, însă are șansa revanșei în cursa cea mai importantă – finala de la 23:45.

Usain Bolt a petrecut zeci de secunde așezând pedalele block-starturilor. Andrew Fisher, colegul de pe culoarul alăturat a făcut la fel. Bolt a luat un start ezitant, a fost în spate dincolo de jumătatea cursei, dar a revenit pe poziție de calificare pe ultimii metri.

Mai tânărul reprezentant al Jamaicăi, Yohan Blake a câștigat semifinala a doua, cu 10,4 în timp ce Justin Gatlin a venit pe doi în prima semifinală, cea mai lentă – adjudecată de Akani Simbine în 10,6 secunde.

Distribuția finalei – doi americani, doi jamaicani, un britanic, un francez, un chinez și un sud-african.


În această noapte, fanii sportului au o ultimă șansă de a-l urmări pe cel mai rapid om al planetei, Usain Bolt, în proba regină a sprintului: 100 de metri. Jamaicanul, poreclit „Mr. Athletics” sau „Fulgerul”, va lua startul în semifinalele programate să înceapă de la ora 21:05 (ora României) – într-o serie a treia de foc, în care se mai află și autorul performanței de referință a sezonului – americanul Christian Coleman. Recordul lui Bolt este 9 secunde și 58 de sutimi, dar a fost stabilit acum opt ani. Cel mai bun timp al „Fulgerului” în 2017 este 9 secunde și 95 de sutimi. În schimb, Coleman a alergat în acest sezon 9 secunde și 82 de sutimi. 
Această ultimă cursă se anunță însă absolut excepțională și va putea fi urmărită la noi în țară.

  • Campionatul Mondial de atletism este transmis de Eurosport.
  • Semifinalele încep de la ora 21:05, iar marea finală de la 100 m masculin este programată la ora 23:45, ora României.

Bolt (30 de ani) a câștigat seria de calificare, vineri, în 10,07 secunde, păstrând un trend al sezonului 2017 în care a reușit o singură dată să coboare sub pragul important de 10 secunde, ce separă super-elita de cei mai buni sprinteri.

Cred că acestea sunt cele mai proaste block-starturi pe care le-am întâlnit vreodată. Pur și simplu nu am putut lua un start cursiv. Trebuie să găsesc o soluție, să rezolv asta. Nu pot continua așa. M-am împiedicat la părăsirea block-starurilor”, a declarat Bolt pentru BBC. Jamaicanul încearcă să pună punct carierei fără înfrângere la 100 m în competițiile majore. Nu a ratat niciun titlu important de la Londra 2012 încoace și, la 30 de ani, este, indiscutabil, legenda acestei probe.

Bolt și-a caracterizat prestația drept „foarte slabă”, relatează BBC. Cel mai bun timp al seriilor i-a aparținut lui Coleman – 10,01 secunde, în timp ce controversatul Justin Gatlin s-a impus în prima cursă din programul Mondialelor cu 10,05 secunde. Interesant este că nici conaționalul lui Bolt – Yohan Blake (9,69 în 2012) – autorul celei de-a doua performanțe din istoria probei după Usain, nu a scos decât un 10,13 în serii.

Semifinala a treia este o adevărată finală!

Usain Bolt nu este obișnuit să concureze împotriva sportivului care a stabilit timpul de referință în sezon. Din 2012 încoace, a făcut-o o singură dată – au descoperit jurnaliștii britanici. La Mondialul din Londra, Bolt se va duela însă cu #1 pe 2017 încă din semifinale. Alături de Bolt și Coleman, la start se prezintă și reprezentantul gazdelor, Chijindu Ujah (personal best 9,96 în 2014) – cel care recent a început pregătirea în State, alături de un alt sprinter de top, De Grasse, și care a anunțat că vrea să îl încurce pe Bolt la retragere.

9,58 este recordul mondial stabilit de Usain Bolt pe 16 august 2009, la Berlin.

9,82 este cel mai bun timp pe 2017 – stabilit de americanul Christian Coleman, la Eugene.

9,69 este performanța neomologată ca record pe 2017 a canadianului Andre De Grasse, obținută pe 18 iunie, la Stockholm, cu ajutor din partea vântului.

9,95 este cel mai bun timp scos de Bolt în 2017 – la Monaco.

10,21 este recordul național al României la 100 de metri, performanță stabilită de Daniel Cojocaru, la București, pe 17 iunie 1994.

Distribuția primelor două semifinale:

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul episod Survivor All Stars
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul episod Survivor All Stars
”Veste bună pentru Horațiu Moldovan”. Anunțul venit din Spania
”Veste bună pentru Horațiu Moldovan”. Anunțul venit din Spania
Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii ani. Cum va fi vremea pe litoral?
Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii ani. Cum va fi…
Elias Charalambous a sărbătorit alături de fiica sa! Apariție ravisantă pentru frumoasa Andriana
Elias Charalambous a sărbătorit alături de fiica sa! Apariție ravisantă pentru frumoasa Andriana
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care le respectă cu sfințenie
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care le respectă cu sfințenie
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor. Încă un bărbat care o dezamăgește
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor. Încă un bărbat care o dezamăgește
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel cam mic!
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel cam mic!
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
Revenire de senzaţie a unuia dintre Rockefellerii României! Decizia importantă luată de milionarul român
Revenire de senzaţie a unuia dintre Rockefellerii României! Decizia importantă luată de milionarul român
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după divorț
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după divorț
Încetarea focului în Ucraina. Vladimir Putin s-a hotărât deja: Sunt principii foarte juste
Încetarea focului în Ucraina. Vladimir Putin s-a hotărât deja: Sunt principii foarte juste
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a îngrozit România
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a îngrozit România
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi…
Toleranţă zero pentru dezinformare: A fost lansat primul mecanism oficial de raportare a conţinutului deepfake din România
Toleranţă zero pentru dezinformare: A fost lansat primul mecanism oficial de raportare a conţinutului deepfake din România
E nevoie de omologare dacă schimbi motorul cu unul de la dezmembrări?
E nevoie de omologare dacă schimbi motorul cu unul de la dezmembrări?
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
×